Uit je hoofd, en (weer) meer voelen.
Voor de overbelaste professional die veel aanstaat.

Sta je altijd aan, heb je vaak een kort lontje en kom je niet echt tot rust en ontspanning?
Jij, die bevlogen professional?
Die signalen die kén je. Je bent eerder overspannen geweest, misschien was het zelfs een burnout!
Destijds heb je hulp gezocht, waardevolle inzichten over jezelf opgedaan, maar die helpen nu niet afdoende. De oude klachten steken wéér de kop op!
Constant aan staan, niet lekker in je vel zitten, veel in je hoofd zitten, snel geirriteerd zijn, en een gespannen gevoel.
Ze zijn er weer! Net als een paar jaar geleden.
Het was geen gemakkelijke tijd toen, maar je kwam er sterker uit toen. En je nam je voor dít overkomt me nooit méér!
Toch voel je opnieuw die spanning en onrust in je lichaam. Je piekert veel, zit niet lekker in je vel en hebt moeite om te genieten.
Je kan er niet meer omheen, je ziet weer hetzelfde ontstaan….:
- Je grist je jas van de kapstok, en rent naar de trein. Hopelijk haal je hem en kun je nog op tijd op het schoolplein staan . Gelukkig. Je ploft neer en zucht. En dan, pas, als je even zit,…. glijdt de dag aan je voorbij. Je merkt de onrust in je lichaam, je ademhaling zit hoog, en je nek en schouders voelen gespannen. Wat was het druk op je werk! Je bent van hot naar her gerend, brandjes geblust en alles gedaan wat mogelijk was, om je collegae maar te ondersteunen. Dit herken je van een eerdere periode van uitval op je werk. Je zucht. Het moet nu toch echt anders.
- Je herleest de email die je leidinggevende je net stuurde. Wat er staat is niet zo erg, maar de toon van de mail voelt als een klap in je gezicht. Je voelt de spanning in je nek groeien.
Dat gebeurt weer steeds vaker. Kleine opmerkingen of kritiek komen weer hard binnen. Je incasseert moeilijker en elke taak voelt zwaarder. Dat gevoel brengt je terug naar de periode waarin alles teveel werd en je uiteindelijk uitviel op je werk.
- Je pakt iets op van de grond, en t schiet in je rug. Moeizaam kom je overeind. De tranen springen je in de ogen. Niet alleen van de pijn, maar ook omdat je dit gevoel uit duizenden herkent. Je voelde het de afgelopen dagen al een beetje op de achtergrond…Deze spanning die je in je rug voelt, naast het korte lontje is hetzelfde, als destijds toen je uitviel op je werk.
- Je ziet op tegen de vergaderingen op je werk. Voorafgaand voel je de spanning in je lichaam. Het piekeren neemt vastere vormen aan. In het contact met bepaalde collegae, diegene die het “hart op de tong” hebben, vind je het lastig om je zegje te blijven doen. Je verstijfd, en merkt dat je stilvalt. Je vindt het lastig je emoties onder woorden te brengen. Achteraf weet je precies wat te zeggen, maar op dat moment komt er niets uit je mond. Je laat je hoofd zakken. Dit is iets wat al zo lang speelt op momenten van stress, en druk op het werk als die meer de boventoon gaan voeren. Je dacht toch echt dat je dit achter je had gelaten.
- Je bent nog steeds moe. Het huilen staat je nader dan het lachen. Je voelt je uitgeput. Hoe komt dit? Waar komt dit vandaan, wanneer gaat het over? Je hebt zoveel vragen die naar boven komen, en waar je nog steeds geen antwoord op hebt. Dat hoofd blijft ook maar steeds malen. Het piekeren neemt toe. De afgelopen weken neem je al meer rust en ga je vroeg naar bed, maar het is nog steeds niet verdwenen. Je herkent het van eerdere periodes. Waar het na een periode van herstel, revalidatie wel weer verdween, lijkt het alsof het nu al veel langer duurt...

- om na een drukke werkdag ontspannen in de trein te zitten, met zin in de middag en de avond met je gezin?
- om te lachen om die aangebrande mail van je leidinggevende, en je rust erbij te kunnen bewaren?
- om te merken dat je rug weer gewoon meedoet, soepel en ontspannen?
- om weer gewoon je zegje te doen in vergaderingen , zoals jouw 'normale'zelf dit doet?
- om weer uitgerust te zijn en te kunnen lachen?
Wil je nu echt lekkerder in je vel zitten, rust en ontspanning voelen?
Mijn traject bestaat uit 4-8 sessies.
Dit haptonomie traject speciaal voor jou bestaat uit 8 individuele sessies in mijn praktijk. Daarin hebben we gesprekken, zijn er ervaringsoefeningen, zowel met als zonder behandelbank. Zo word je je (weer) op een nieuwe manier bewust van je lichaam. Dit lichaamsbewustzijn brengt je heling.
Het helpt je om te herkennen wat je voelt, en wat bij je past en wat niet. Het geeft aan wat goed voelt en waar je grenzen liggen. Je wordt je bewust van wat je echt wilt en nodig hebt. Zo leer je begrijpen wie je nog meer bent dan je dacht. Om keuzes te maken die goed voor je zijn. Zo vind je voortaan met rust en vertrouwen je weg in je dagelijkse leven.
Na 4 keer evalueren we en kijken we wat er bijgesteld moet worden.
Loslaten van spanning en onrust en weer dichter bij jezelf.
Na dit traject heb je niet alleen stappen gezet, maar écht een diepere laag in jezelf aangepakt. Je maakt nu ook écht die verbinding met je lichaam. Je krijgt meer regie. Met wat je voelt en wat er in jou leeft.
Wat dat voor jou betekent?
- Pak je op je werk je jas van de kapstok en loopt naar de trein. Lekker even buiten! Al treinend overdenk je je werkdag: druk, maar leuk weer vandaag. Op school aangekomen vang je je kinderen op in je armen. Wat heerlijk dat je daar weer zo van kunt genieten!
- Lees je de mail die je net van je leidinggevende krijgt en haal je lachend je schouders op: wat een toon slaat die man toch altijd aan om niks! Je lacht vooral jezelf toe, trouwens , omdat het zo fijn is dat je je incasseringsvermogen weer terug hebt en zo'n mailtje weer lekker kunt relativeren.
- Pak je snel iets op van de grond, en terwijl je doorloopt bedenk je je ineens hoe fijn dat is. Je hebt al een hele tijd geen rugpijn meer! Ook niet in deze stressvolle periode. Natuurlijk weet je best hoe dit komt. Je lijf hoeft niet meer tegen je te gillen. Je hoort het tegenwoordig toch wel als het aangeeft dat het nodig is om even ergens bij stil te staan.
- Verheug je je gewoon op een vergadering! Je hoofd is weer helder en je hebt een paar punten die je graag wilt inbrengen. Reken maar dat ze dan ook te horen krijgen wat je te zeggen hebt. Je kunt je betrokkenheid bij je werk weer constructief uiten, en dat is zo'n verademing!
- Als je in het weekend weer eens fluitend op tijd opstaat, moet je ineens denken hoe móe je je tijdenlang gevoeld hebt. Nu heb je genoeg energie voor je werk, je gezin en alles wat je voor jezelf wilt doen. Of eigenlijk krijgt dat laatste nu prioriteit, overpeins je. En da's best fijn...vooral omdat je weet dat je daardoor nooit meer bang hoeft te zijn om weer uit te vallen door overspanning of een burnout.

Wie is nienke?

Soms kom je pas achteraf tot inzicht.
In 2007/2008, tijdens mijn opleiding tot haptotherapeut, zag ik zelf niet hoe uitgeput ik was. Mijn lichaam gaf signalen, maar ik negeerde ze. Patronen van hard werken, het goed willen doen, altijd doorgaan en zorgen voor anderen zaten diep ingebakken. Tot mijn docenten ingrepen en ik mezelf écht moest aankijken.
Dat moment markeerde het begin van mijn transformatie. Van leven in mijn hoofd naar opnieuw contact maken met mijn lichaam en gevoel. Het leerde me grenzen voelen, signalen serieus nemen en ruimte geven aan wat er speelt – iets wat ik ook mijn cliënten help ontdekken.
Wat maakt mijn aanpak uniek?
• Intuïtieve afstemming: elke sessie sluit naadloos aan op wat jij nodig hebt.
• Diepgang met luchtigheid en humor: veiligheid én groei gaan hand in hand.
• Brede kennis en ervaring: we vinden samen de methode die bij jou past.
Mijn missie?
Jou helpen om weer écht verbinding te maken met jezelf. Want als je voelt dat je ertoe doet, kun je pas echt vrij leven.
Veelgestelde vragen:
• Ik heb het druk met mijn werk, gezin en andere verantwoordelijkheden, heb ik hier wel tijd voor om dit in te passen in mijn huidige leven?
De sessies/traject haptotherapie helpt je juist om meer rust te creeeren. Je lekkerder in je vel te laten zitten, zodat je op langere termijn beter met stress en druk kan omgaan. En je kunt dit a la minute al toepassen!
Je “neemt” jezelf altijd mee in het dagelijks leven. Dus je bent een levend oefen”object”.
• Ik weet niet precies wat ik kan verwachten.
Ik zal uitleg geven gedurende de sessies, en je laten kennismaken met de verschillende thema’s die voor jou van belang zijn. Dit doe ik middels gesprekken, maar bovenal met ervaringsoefeningen en voelend op de behandelbank. Om je dit ook écht te laten ervaren, aan den lijve.
Thema’s zoals bv. ik en de ander, grenzen en nee zeggen, ruimte (innemen) komen aan bod. Het doel is om zoveel mogelijk je lichaam er weer bij te betrekken en meer lichaamsbewustwording te krijgen. Middels lichaamsbewustwording komt er heling. Je krijgt concrete “oefeningen” mee die je direct kunt toepassen in het dagelijks leven.
• Ik ben gewend om alles mentaal te benaderen. Ik weet niet of dit ‘voelen’ iets voor mij is.”
Juist dan is dit precies wat je nodig hebt!
Als je alles vanuit je hoofd benadert, mis je een essentieel deel van jezelf: je lichaam. Je hoofd is krachtig, maar het is niet alles. Je lijf is er niet alleen om je van A naar B te brengen – het wil óók gevoeld en ervaren worden.
Hoeveel meer ruimte, rust en balans ontstaat er als je ook je lichaam laat spreken? Misschien voelt het onbekend of zelfs onontgonnen, maar dat betekent niet dat het er niet mag zijn. Integendeel. Door weer écht contact te maken met je lichaam, ervaar je stevigheid, energie en een diepere verbinding met jezelf. Dat is geen luxe, maar een essentiële basis voor een vitaal en vervuld leven.
Durf je “uit je hoofd te stappen” en te ontdekken wat er nog meer mogelijk is?
• Werkt dit wel voor mij?! Ik heb al zoveel geprobeerd.
Die vraag hoor ik vaker, en ik begrijp ‘t . Misschien heb je al talloze (cognitieve) methodes uitgeprobeerd en voelt het alsof je nog steeds niet bent waar je wilt zijn. Dat kan frustrerend en ontmoedigend zijn.
Wat je nu mist? Je lichaam. Het ontbrekende stuk.
Je hoofd heeft waarschijnlijk al van alles geanalyseerd en geprobeerd, maar zonder je lichaam blijft er een essentieel deel onbenut. Lichaamsbewustwording is dé sleutel tot échte verandering. Daar zit de diepe ontspanning, de stevigheid en de rust waar je naar zoekt. En dat is het laatste zetje!!
• Ik vind het vrij duur, is het de investering wel waard?
Ik begrijp dat je hierover twijfelt. Maar laat me je deze vraag stellen:
Ben jij het waard om in jezelf te investeren?
Wat je hieruit haalt, gaat veel verder dan alleen de sessies zelf. Het brengt je meer ontspanning, rust en lekker in je vel zitten – met een positieve impact op niet alleen jouw werk, maar ook je relaties, je gezin en je sociale leven.
Misschien is het ook goed om te kijken of je werkgever hierin kan bijdragen. Vaak is er binnen het opleidingsbudget ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, omdat het ook jouw werkplezier en prestaties ten goede komt.
• Ik red het voorlopig nog wel, ik kijk later wel verder.”
Wat zou dat jammer zijn!! Wat doe jij jezelf dan tekort!
Wat kost het jou om nog weer verder door te blijven lopen? Stress, onrust, energieverlies, slechtere relaties. Wil je dat? En wat wil je je kinderen meegeven?!
Je hebt nu een keuze. Starten met verandering levert je in ieder geval een mooie duurzame investering in jezelf en een betere toekomst voor jou, je gezin en je relaties.
• Ik ben bang dat het zo’n zweverige aanpak is.”
Ik snap die gedachte helemaal. Haptonomie kan soms wat abstract klinken. Maar mijn aanpak is juist heel praktisch en nuchter. Het draait om het verbinden van denken, voelen en doen – zodat je niet alleen in je hoofd blijft hangen, maar ook écht gaat ervaren wat je nodig hebt.
Tijdens de sessies werk ik concreet en afgestemd op jouw situatie. We kijken samen naar wat er bij jou speelt en hoe je daar met jouw lichaam en gevoel mee om kunt gaan. Geen vaag gedoe, maar inzichten en oefeningen die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven.
Als je benieuwd bent hoe anderen dit hebben ervaren, lees dan gerust de reviews (link naar de review). Zij vertellen hoe waardevol het voor hen was, juist omdat het zo praktisch en toepasbaar is.
• Wat gebeurt er tijdens een sessie?
Een sessie bestaat uit gesprekken, en ervaringsoefeningen gericht op lichaamsbewustwording. Daarnaast zul je tijdens de sessies op de behandelbank, door middel van aanraking, opnieuw verbinding maken met je lichaam en ontdekken wat het je te vertellen heeft. En gaan loslaten. Je lijf is zo’n mooi onderdeel van jou!
De insteek is altijd afgestemd op wat jij op dat moment nodig hebt.
• Wat als ik tijdens het traject ergens vastloop?
Het is heel normaal om weerstand te voelen tijdens dit proces. Het vertelt jou juist iets. We bespreken dit samen en kijken hoe ik je daarin kan begeleiden om hier doorheen te kunnen werken. Waarschijnlijk anders dan wat je altijd gewend bent. Alles wat je voelt, mag er zijn.
