Ervaringen

Mw. S. 46 jaar, Omgaan met grenzen, deze aangeven en meer zelfvertrouwen krijgen.
Ik ben mij meer bewust geworden van mijn lichaam, mijn gevoelens en dit ook echt meer kunnen uiten.
Ik voel mij meer één geheel: hart, lichaam en geest. Niet meer alleen ‘op zolder zijn maar in het hele huis’. Het gevoel dat ik er mag zijn, dat ik waarde heb. In combinatie met de behandeling van de psycholoog is er ook meer begrip en acceptatie. Een groot deel van mijn kwaadheid en schaamte is daardoor verdwenen.
Ik kan ook meer aanvoelen als ik alleen rationeel bezig ben en iets wegdruk. ik neem er dan de tijd voor om er achter te komen wat er dwars zit. Het gevoel laat ik nu ook echt meewegen; ga meer op mijn intuïtie af.
Nienke is aardig, rustig, meelevend, en geduldig; op den duur voelde het steeds meer veilig en vertrouwd.

Mw. H., 41 jaar, met spanningsklachten; HV: wil meer leren loslaten.
Ik ervaarde veel stress, ik kon dingen die niet goed of lekker liepen moeilijk loslaten, zat te veel in mijn hoofd en liep steeds op de zaken vooruit. Ik heb meer rust ervaren, meer leren accepteren en loslaten. Ik ben mij bewuster geworden van mijn lichamelijke reactie op stressvolle zaken. Ik besteed meer aandacht aan mijn lijf en mijn gevoel. ik voel mij meer in balans.
Ik heb Nienke als heel vriendelijk, rustig en geduldig ervaren.
Haptotherapie stond toch wel ver van me af toen ik er aan begon. Het was behoorlijk wennen, maar dat werd door Nienke goed opgepakt. Ze heeft een persoonlijke aanpak en voelde heel betrokken. Ik voelde me na een aantal sessies op mijn gemak. De therapie werkte ook ontspannend. Ik ging vaak een stukje lichter de deur weer uit.

Mw. K, 58 jaar, overbelasting tgv. werkstress.
Ik had veel werkgerelateerde stress. Ik had het gevoel dat ik de grip op mijzelf aan het kwijtraken was, en ik was zo uit balans dat als ik thuis was, ik alleen nog maar kon huilen.
Ik heb meer geleerd mijn grenzen aan te geven, en kan nu beter met de stress en de negatieve gevoelens omgaan. Ik kom beter voor mijn belangen op.
Nienke luisterde goed en maakte dat ik mij gehoord voelde. Ik vond het fijn dat er niet geoordeeld werd of ingevuld werd over wie ik ben of wat ik zou kunnen doen of had moeten doen, maar dat ik dit leerde te voelen en te verwoorden.

Mw. K. , 41 jaar, burnout.
Ik was het kwijt geraakt om naar mijn gevoel te luisteren. Ik voelde mijn lichaam wel, maar liep standaard voorbij aan de signalen die ik kreeg, liet mijn hoofd alles bepalen.
Ik heb echt weer geleerd om naar mijn lichaam te luisteren, signalen op te pakken. Ik ben ook gewezen op signalen en reacties die ik geef. Ik ben nu weer zelf in staat om goed naar mijn lichaam te luisteren.
Ik voel nu dat ik weer op mezelf kan vertrouwen. Dat gevoel was ik helemaal kwijt. Onder mij lag drijfzand en ik probeerde boven te blijven, nu heb ik weer stevige grond onder mijn voeten. Ik voelde een fijn contact en ik stond ervoor open om het proces te laten begeleiden door Nienke. Ze straalt een fijne rust uit.De afwisseling van praten, ervaren en op de bank liggen vond ik erg prettig.

 

Wim Jan, 45 jaar, hulpvraag: ik wil weer leren wie ik eigenlijk zelf ben, en voelen waar dit zit en voelen als ik dit kwijtraak
"Ik was - met name door mijn werk - overspannen geworden. Ik wilde beter leren mijn lijf te voelen en contact met mezelf en mijn lichaam te maken. Ik wilde beter in het moment kunnen zijn, in plaats van er uit te stappen of maar deels aanwezig te zijn. Uiteindelijk wilde ik meer zelfvertrouwen krijgen of liever: minder snel twijfelen aan alle goede redenen om wel op mezelf te mogen vertrouwen.
Er zit een hoop emotie in mijn lichaam opgeslagen. En ik reageer dus niet alleen in mijn hoofd, maar ook emotioneel met mijn lijf, op basis van wat ik eerder heb meegemaakt. Gevoelens van afwijzing, twijfel, leegte. En het gevoel niet te kunnen kiezen. Nu weet ik beter hoe het is om letterlijk lekker in mijn vel te zitten. En ik kan me lekker en trots en krachtig voelen in mijn vel. .
Ik kan iets beter mezelf kaderen of positioneren: dit ben ik, ik ben er, ik mag er zijn, ik neem ruimte in. Natuurlijk gaat dat de ene keer makkelijker dan de andere keer. Ik heb echter wel meer gereedschap als houvast om dit ook te doen.
Ik laat me minder uitputten door mijn werk en zet het werk nu ook echt uit. Mijn eigen grenzen zijn dus sterker geworden. Samenvattend denk ik dat ik moet zeggen dat ik me sterker voel. Met meer gevoel van eigenwaarde. 
Ik voelde me welkom, aanvaard en geholpen door je. Je bent een prettige persoonlijkheid die echt contact met me maakt. Je dringt niks op, legt geen analyses of ervaringen in de mond. Maar juist door te spiegelen en te laten voelen wortel je de ervaring en de emoties en lijken de sessies langer en intenser dan ze misschien in de praktijk waren. Ik kan ze nog makkelijk oproepen, misschien wel makkelijker dan de sessies met m’n coach - en zeker dan de meer analytische, ‘hoofd’-sessies met mijn coach."

Anne, 49 jaar, vrouw, hulpvraag: "Beter met mijn grenzen omgaan en hier uiting aangeven."
"Voor dat ik bij Nienke in therapie kwam leefde ik vooral in mijn hoofd. Ik had vrijwel geen besef van wat er in mijn lichaam om ging. Hierdoor herkende ik ook geen signalen als pijn, vermoeidheid, spanning en overbelasting: ik ging gewoon door. Ik realiseerde me èn voelde dat emoties, nare herinneringen en inspanningen doorwerken in je lichaam en dat je ze, héél belangrijk, niet moet wegstoppen maar er aandacht aan moet geven. Ik ben inmiddels al een paar maanden geleden gestopt met mijn therapie. Het gaat goed met me. Ik heb er vertrouwen in dat het, dankzij Nienke's inspanningen en geduld, het ook goed zal blijven gaan!

Louise, 42 Jaar, hulpvraag: ".. meer in contact komen met mijn gevoelens."
"In de loop van mijn leven heb ik geprobeerd nare ervaringen van mijn jeugd zoveel mogelijk weg te stoppen. Uiteindelijk resulteerde dit in lichamelijke klachten en een diepe depressie. Haptonomie is voor mij  een bijzonder goede aanvulling geweest tot herstel. Sinds ik bij  Nienke in behandeling ben, heb ik een veel beter contact met mijn lichaam en kan ik emoties beter reguleren. Wat ik in het bijzonder in Nienke waardeer is haar rust en geduld. Zij heeft mij in vrij korte tijd al veel geleerd''.

Merel, 34 jaar, hulpvraag: "ik wil meer uit mijn hoofd, en met mijn gevoel verbinden".
 
“Nienke heeft me geholpen om meer in contact te komen met m’n gevoel. Door diverse oefeningen te doen en gerichte vragen te stellen, legde ze bepaalde patronen en bijbehorende emoties bloot. Na iedere behandeling ging ik vele inzichten rijker naar huis. Ik kijk terug op een waardevol traject. Het was niet altijd makkelijk, maar ik leefde ook niet voor niets ‘vanuit m’n hoofd’. Het resultaat is er wel naar: ik voel me lichter en veel meer in evenwicht. Ik ken mezelf beter, kan gevoelens herkennen en plaatsen om vervolgens te kiezen hoe ik daarmee om wil gaan. Daar heb ik al in tal van situaties profijt van gehad. Daarnaast is Nienke een prettige persoonlijkheid. Ze geeft je een veilig gevoel, laat je altijd in je waarde en je kunt ook nog met d’r lachen.” 

Willem, 40 jaar,  hulpvraag:" ik wil echt mijn hoofd uit om juist in deze periode, de heftigste, op mijn gevoel te koersen".
Ik heb de waarde van het "present" zijn ervaren. Ik heb ook ervaren dat het "zo slecht nog niet zit met mijn contact met mijn gevoel. Al blijft toepassing in de dagelijkse praktijk lastig, we worden zo bevraagd op ons hoofd. Het gaat wel steeds beter. En , als bijvangst: ik raak mijn kinderen nu veel bewuster aan. 
Ik heb de behandelingen bij Nienke als veilig, professioneel, prettig en betrouwbaar ervaren. Prettig dat er ook gewoon gelachen kon worden! 

Mw. J, , hulpvraag: ik wil de spanning in mijn bekken reduceren, en zorgen dat ik beter belastbaar ben op de langere termijn. Hoe kan mijn basis er weer onder komen?
Ik worstelde met mijn balans en mijn geringe belastbaarheid. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om goed naar je lijf en gevoel te luisteren. En dat ik het in me heb om de rust te voelen en te ervaren. Ook voor de langere termijn. Ik ben rustiger geworden en ik ben minder snel van slag als er iets vervelends gebeurt, op werk bijvoorbeeld. Ik luister vaker naar mijn intuïtie en bewaak mijn grenzen beter. Ik spreek me sneller uit als iets me niet zint. Ik vind Nienke een nuchtere, prettige en pragmatische dame. Ze handelt met veel gevoel en geeft je vaak net dat zetje dat je nodig hebt. Ze laat je ervaren hoe het is om helemaal 'in je lijf te zitten'.

Vera, 42 jaar, hulpvraag: ik wil weer fit door het leven, en meer naar mijn gevoelens luisteren.
Mijn burn-out had mij uitgeput. 
Bij de haptotherapie ben ik mij meer bewust geworden van mijn gevoelens door een betere connectie met mijn lijf. Ik heb geleerd op een bewustere manier te leven, wat heeft geresulteerd in het beter aanvoelen en bewaken van mijn grenzen. Ik ben mij meer bewust van spanningen en gevoelens, en leef meer in het nu!
Inmiddels ben ik mede door Nienke op weg naar meer energie, bewustzijn en mildheid. Nienke is een warme, empathische vrouw, die weet waar ze mee bezig is!

M., 44 jaar, hulpvraag: ik wil (eerder) voelen wanneer mijn grens is bereikt
Ik ben haptotherapie gaan doen op een moment dat er heel veel dingen in mijn leven samenkwamen die ertoe leidden dat ik relatief veel ‘in mijn hoofd’ zat en het moeilijker vond dan anders om in contact te blijven met mijn lichaam. Hierdoor voelde ik minder goed aan waar mijn grenzen lagen – en ging ik dus ook steeds over die grenzen heen. Naast dat ik mijn grenzen lang niet altijd (meer) kon voelen, vond ik het ook moeilijk om ‘nee’ te zeggen op de momenten dat ik wel duidelijk een ‘nee’ voelde. Ik hoopte dan ook dat haptotherapie mij weer in contact zou kunnen brengen met mezelf, waardoor ik mijn eigen grenzen eerder zou gaan voelen en er ook naar zou durven handelen. De haptotherapie is voor mij een fijne steun in de rug geweest in wat ik beschouw als een van de ‘Oei, ik groei’-fasen in mijn leven. Ik heb de afgelopen maanden mooie nieuwe inzichten gekregen, onder meer in mijn eigen ‘patronen’. Doordat de therapie me uitnodigde om meer contact met mijn lichaam te maken, kon ik vanuit een ander gevoel naar dezelfde dingen kijken en dat maakte dat ik ook anders kon reageren. Vergeleken met toen ik aan de therapie begon, voel ik me nu veel rustiger en ‘geaarder’. Hoewel ik behoorlijk ‘mentaal’ van aard ben en ook werk heb waarbij ik veel na moet denken, zit ik al met al toch minder in mijn hoofd, kan ik makkelijker in verbinding blijven met mijn lichaam en voel ik me meer in balans. Ik heb bepaalde patronen doorbroken en dat heeft me veel ruimte gegeven; het is fijn om te voelen dat ik niet geleefd wordt (hoewel dat een aantal maanden geleden wel zo leek), maar dat ik altijd een keuze heb en dus ook ándere keuzes kan maken dan voorheen. Nienke is een prettige, rustige en respectvolle persoonlijkheid. Ze kan goed luisteren en weet op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Ze lijkt eigenlijk niet eens zo heel veel te doen, maar toch zette iedere sessie bij mij veel in beweging. Ze was vooral ‘aanwezig’ en liet mij in de openheid van haar rust voelen waar voor mij ‘ruimte’ zat – om de dingen anders te bekijken, om nieuwe keuzes te maken en vooral om steeds weer terug te keren naar mijn thuisbasis, dat geweldige lijf van me!


A., 31-jarige vrouw, hulpvraag: ik wil weer meer balans tussen denken en voelen, ik ervaar een enorme kloof in het voelen, tussen denken en voelen, gevoelens mogen er niet zijn.
De reden dat ik haptoherapie wilde gaan volgen was omdat ik merkte dat ik mijn gevoelens blokkeerde. Ik bleef in mijn hoofd zitten en wilde de “negatieve gevoelens niet voelen”. Een dierbare van mij was ernstig ziek geworden. Ik worstelde met de gevoelens verdriet en angst. Ik stopte deze gevoelens weg, waardoor de spanningen en stress erg groot waren .
Haptotherapie heeft mij geleerd om naar mijn gevoelens en lichaam te luisteren en ermee in contact te zijn. “Aanwezig zijn in je lichaam”.
Je gevoelens niet uit de weg gaan, en niet bang zijn voor je eigen gevoelens. Er zonder oordeel naar te kijken.
Ik ervaar meer rust, acceptatie, contact met mijn lichaam, vertrouwen in mezelf en het leven. Dit heeft er toe geleid dat er meer ruimte is om spannningen en “negatieve” gevoelens er te laten zijn.
Ik heb de begeleiding van Nienke als heel prettig ervaren. Ik voelde mij snel vertrouwd bij haar.

J., 47 jaar, hulpvraag:  ik heb door stress altijd last van mijn spieren. Ik wil leren met stress om te gaan. Ik wil graag ondersteuning om meer bij mijn emotie te komen en te kunnen tonen.
Ik was in behandeling bij een psycholoog en daarbij kwam naar voren dat ik worstelde met het tonen van emoties. In de behandeling bij de psycholoog kregen we deze barrière niet goed doorbroken. De psycholoog en ik hebben toen gekeken hoe ik hier aan kon werken. Hij adviseerde me toen om contact te zoeken met een haptonoom/haptotherapeut.
Ik heb geleerd om meer naar mijn gevoelens te luisteren en te bepalen waar het vandaan komt. Ik ben meer bewust van mijn gevoelens en wat het doet in mijn lichaam. Helaas moest ik vanwege financiele redenen de behandeling staken. Ik ben me bewust van het feit dat dit nog eigenlijk iets te snel is en dat ik nog wel wat stapjes moet maken.
Nienke is een prettige en open persoon. Ze is doortastend, betrokken en ze zoekt naar oplossingen. Ze verstaat haar vak en door haar fysiotherapeutische achtergrond had ze voor mijn klachten een meerwaarde.

E. 28 jaar, hulpvraag:  leren mijn grenzen te herkennen en aan te geven, perfectionisme verminderen, durven zeggen wat ik wil zeggen.
Ik was overspannen. Ik had via diverse forums gezien dat haptotherapie hierbij kon helpen. Ik had op het moment van starten vooral veel last van angsten en moeilijkheden met grenzen aangeven.
Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven, al lukt dat nog niet altijd even goed. Ik durf nu vaker nee te zeggen. Ik heb geleerd om oude angsten los te laten en los te koppelen van het heden. Ik kan nu beter aanvoelen wanneer het teveel of genoeg is en kan daar beter naar handelen.
Eerder voelde het als ik dingen verkeerd deed of nee zeggen, dat mensen me zouden verlaten. Deze angstgevoelens zijn nu in de dagelijkse gang van zaken verdwenen. Hierdoor kan ik beter nadenken, gevolgen inzien en luisteren naar mijn lijf.
Ik vind Nienke een hele fijne dame. In het begin moest ik zeker even wennen, omdat ik het heel zweverig vond. Maar hoe meer positieve stapjes ik zette, hoe meer het vertrouwen groeide.

Stephanie, 18 jaar, spanning- en stressklachten, faalangst, moeite met omgaan met druk/angst
na de behandeling is de spanning in mijn lichaam verminderd en ben ik mij zekerder gaan voelen. Ik heb meer rust op moeilijke momenten en voel mij sterker. ik voel mij sterker in mijn schoenen staan, ik durf meer en heb meer vertrouwen in mijn lichaam gekregen.

 

 

.