Focusing volgens Gendlin
Met regelmaat gebruik ik deze mooie methode, het focusen, binnen de behandelingen haptotherapie. En tevens is het ook mogelijk om deze methode afzonderlijk, dus opzichzelf staand te ervaren. En dit kan zowel bij mij in de praktijk, als ook online.
En daarbij houdt ik het ook op peil om maandelijks te oefenen met een oefenmaatje om te focusen. Gisteren was het weer zover.
Maar voordat ik je meeneem in wat deze sessie mij heeft gebracht, wil ik graag iets meer vertellen over hoe ik in aanraking ben gekomen met focusing, een methode ontwikkeld door Dr. Eugene Gendlin, vanuit de cliëntgerichte psychotherapie.
Hoe ben ik in aanraking gekomen met deze methode, het focusing volgens Gendlin?
Een aantal jaren geleden volgde ik een eenjarige opleiding in focusing bij Marjon van den Boogaard.
Het begon allemaal toen ik nog als fysiotherapeut werkte. Ik deed destijds de basiscursus bij haar en was meteen enthousiast. Het voelde zo natuurlijk en waardevol, dat ik besloot verder te gaan. Ik verdiepte me een jaar lang intensief in deze methode. Wat me raakte, was hoe prachtig het ook aansloot bij de haptonomie.
Wat is Focusing (volgens Gendlin)
Focusing is een hele mooie manier, en ook een andere manier om naar je emoties en gevoelens te kijken. Het helpt je erbij te zijn, zonder oordeel, zodat je meer inzicht krijgt in wat er speelt. Het opent de deur naar mildheid, betere keuzes en een diepere verbinding met jezelf. Je leert niet alleen je blokkades te herkennen, maar ook voorbij die blokkades te kijken.
Gendlin was een Amerikaaanse psycholoog, filosoof. Hij ontdekte iets bijzonders: cliënten die tijdens therapie écht contact maakten met hun binnenwereld — die stil vielen, gingen aftasten wat ze voelden in hun keel, borst en buik — hadden veel meer baat bij de sessies. Ze maakten grotere stappen in hun herstel. En dit heeft gemaakt dat Gendlin deze methode verder heeft onderzocht, en toegepast.
Mijn eigen ervaring
Tijdens onze sessie gisteren was het mijn beurt om iets in te brengen. Ik koos ervoor om te kijken naar de tegenstelling tussen mijn twee praktijken: mijn praktijk in Amersfoort, waar alles “stroomt,” en mijn net gestarte praktijk in Zutphen, waar het nog niet lekker loopt.
Al snel, terwijl ik contact maakte met mijn lichaam en begeleid werd door mijn focusmaatje, merkte ik een verschil tussen mijn linker- en rechterhelft. Mijn linkerhelft voelde strak, teruggetrokken, vlak. Het was alsof ik fysiek voelde wat ik eigenlijk al wist: het klopte niet.
De afgelopen periode had ik mijn plezier, creativiteit en passie voor mijn werk even kwijtgeraakt. Ik was zó hard aan het werk geweest om mijn nieuwe praktijk op te bouwen, dat ik het contact met mezelf had verwaarloosd.
Het was verhelderend om dit niet alleen te weten, maar ook in mijn lijf te voelen. Het bracht me bij een behoefte om stil te staan, aandacht te schenken aan wat ik wil en waarom. Deze bewustwording heeft me stappen gegeven om opnieuw verbinding te maken met mijn verlangen en mijn passie.
Wil jij dit ook ervaren?
Focusen kan je helpen bij vraagstukken, keuzestress of het omgaan met emoties en gevoelens. Misschien word je overspoeld, of vind je het moeilijk om contact te maken met wat je echt voelt.
Ik nodig je van harte uit om het eens te proberen, offline of online. Een sessie kan je helpen om te ontdekken wat er speelt en hoe je hiermee verder kunt.
Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten.
Geef een reactie