loader image

Referenties

haptotherapeut

Ik heb geleerd van mijn hoofd naar mijn gevoel te bewegen.

“Ik liep bij een psycholoog voor de verwerking van een trauma, het verlies van mijn kindje. Als het op beredeneren aan kwam lukte me dat prima, maar gevoelsmatig was dat lastig. Daarom adviseerde de psycholoog haptotherapie of een andere lichaamsgerichte therapievorm. Ook al vond ik het vrij ‘zweverig’ ik heb toch voor haptotherapie gekozen, omdat het een stap verder ging. In het begin heb ik me dus ook regelmatig afgevraagd of ik de juiste keuze had gemaakt, want ik wilde alles nog steeds beredeneren. ‘Wat ga ik inbrengen, wat wil ik bespreken’, dacht ik vaak als ik er heen ging. In de sessie kwam dit meestal vanzelf naar boven. 

Het is okay als een gevoel er is.

Langzaam maar zeker begon ik het te waarderen, merkte ik wat het met me deed, vielen de kwartjes en kreeg ik heel veel inzichten. Wat ik leerde was dat het okay is als een bepaald gevoel er is. Je kunt dat erkennen, aanschouwen en er laten zijn. Omdat je het gevoel de ruimte geeft, gaat het beter. We hebben niet zozeer aan het trauma gewerkt, maar het breder getrokken en gekeken naar de laag eronder, met thema’s als: omgaan met gevoel, vertrouwen hebben en veilig voelen. Ik merk het nu gelijk als ik me onzeker voel, en weer in mijn hoofd schiet. Ik heb geleerd van mijn hoofd naar mijn gevoel te bewegen. Ook kreeg ik handvaten om met de reacties op het verlies om te gaan.

De sessies bij Nienke waren heel prettig. Nienke biedt rust en aandacht, en is onderzoekend in de vragen die ze stelt. Er is geen oordeel of advies, je komt zelf tot oplossingen. Naarmate we elkaar beter leerden kennen, konden we ook af en toe lachen.”

Vrouw - orthopedagoog, werkzaam in de zorg.

Mijn prive-werk verhouding is meer in balans. Ik ervaar minder stress van het werk.

“Ik was in behandeling voor fysieke klachten bij een fysiotherapeut, een voormalige collega van Nienke. Deze adviseerde me te kijken of de klachten te maken hadden met overbelasting, want als dat zo was moest ook daar wat aan gedaan worden natuurlijk.

In het begin hebben we heel veel gesprekken gevoerd. Die verliepen emotioneel. Pas toen er zicht was op de problematiek zijn we oefeningen gaan doen, zoals aarden en grenzen aangeven. Ook kreeg ik een haptonomische massage.

Door de sessies is mijn werk-privé verhouding in balans, heb ik minder stress van het werk en relativeer ik meer. Ik heb goede handvaten gekregen hoe ik met voor mij lastige dingen om kan gaan. 

Nienke is een prettig en betrokken iemand. Ze luistert écht – een kunst op zich – en is nooit labelend of oordelend. Stelt goede gerichte vragen, en onthoud ook wat je zegt. Soms geeft ze je zelfs na weken terug wat je zei. Heel bijzonder is ook dat ze compassie toont én tegelijkertijd professionele afstand houd. Ze gaat niet in mee in de emoties en ze laat jou het werk doen, dat is fijn, want dat maakt je niet afhankelijk van haar.”

Mw. L. - leerkracht op een basisschool

haptotherapie en haptonomie in de aanraking

Ik heb weer leren voelen, gewoon voelen, zonder er gelijk een analyse op los te laten of er woorden aan te geven.

“Een van de redenen om voor Nienke te kiezen was dat ze ook een paramedische achtergrond als fysiotherapeut heeft. Het is fijn dat als iemand aan het lijf van een mens zit, ook verstand van het lichaam heeft. Bovendien is ze down-to-earth – niet ‘zweverig’, professioneel en heeft geen oordeel.

Ik kon zeggen wat ik voelde, zonder dat ik bang was dat het werd doorverteld of dat daar iets aan werd gekoppeld. En wat ze uitdraagt, leeft ze voor. Ook al heeft ze een ander beroep, we werken allebei met mensen dan is fijn te ervaren hoe het soms anders kan. Voelen zonder er gelijk een analyse op los te laten

Ik heb weer leren voelen, gewoon voelen, zonder er gelijk een analyse op los te laten of er woorden aan te geven. Het gevoel kan er ook gewoon zijn, en juist dan kan ineens iets helder worden. De oefeningen die we deden, helpen me om situaties te herkennen, zoals bij het aangeven van grenzen of het innemen van ruimte en ook dingen te durven doen. Omdat ik mij veel meer bewust ben van wat ik lichamelijk ervaar wanneer iemand over mijn grenzen heen gaat kan ik bijvoorbeeld door iets anders te gaan staan mijn grenzen makkelijker en duidelijker zonder woorden aangeven. Ik ben nu veel vaker rustig in mijn hectische baan, waar vaak veel dingen tegelijk samen komen.

Voelen ‘hoe het zit’ Naast oefeningen uit de haptotherapie hebben we ook gewerkt met focusing. Ik vond dat een prettige aanvulling, het bood mij een mogelijkheid om met aandacht te onderzoeken wat ik voelde en ik kon emoties rustiger waarnemen zonder erdoor overspoeld te worden. Al met al vond ik het wel hard werken, het hele traject nam ongeveer een jaar in beslag.”

Vrouw - docent in het middelbaar onderwijs.

haptotherapie contact

Ik sta op een veel krachtigere manier in het leven. Mijn eigen ik staat weer voorop en het lukt me beter om bij mezelf te blijven.

“De manier waarop ik leefde en de verwachtingen waar ik van mezelf aan moest voldoen, hield ik niet meer vol. Ik kreeg last van angsten, paniekaanvallen, was uitgeput en kon de prikkels die ik kreeg niet meer filteren. De verbinding met mijn lijf was ik kwijt, zat alleen maar in mijn hoofd. Er werd mij geadviseerd om naar een haptotherapeut te gaan.

Alles doet ertoe

Ik begreep niet goed wat me overkwam. Door mijn uitputting kon ik niet veel aan, daarom werden de sessies werden langzaam opgebouwd. Nienke luisterde en stelde vragen die mij tot zelfinzicht brachten. We startten met ademhalingsoefeningen, later werden de oefeningen uitgebreid. Door de aanraking werd ik me weer bewust van mijn lichaam. In het traject bij Nienke kwam ik weer in verbinding te staan met mijn gevoel. Wie ben ik, wat voel ik, wat wil ik en waar liggen mijn grenzen.

Het fijne aan Nienke is dat alles wat je doet en zegt ‘zinvol’ is, het doet er allemaal toe.

Warm en objectief

Tijdens mijn zoektocht naar een haptotherapeut kwam ik op de site van Nienke terecht. Zowel Nienke als de site stralen warmte en rust uit, wat mij aansprak. Dit strookt ook met de werkelijkheid. Nienke is warm, hartelijk, objectief en begripvol. Ze heeft hart voor jou als cliënt.

Wat het traject me heeft opgeleverd? Ik sta op een veel krachtigere manier in het leven. Mijn eigen ik staat weer voorop en het lukt me beter om bij mezelf te blijven. Het denken, voelen en handelen zijn meer in balans. Fijn is dat ik me bewuster ben van wat me energie geeft en wat energie vreet. Ik heb geleerd mijn grenzen te herkennen, te erkennen en deze aan te geven. Allemaal handvaten om met de 2.0 versie van mezelf aan de slag te gaan.”

E. - leerkracht in het speciaal onderwijs

Ik ben bezig met het leren aangeven van mijn grenzen, zodat er meer balans ontstaat, ik meer mezelf durf en kan zijn.

“Ik kom al enige tijd bij Nienke. In mijn hoofd is alles wel klaar, maar mijn lijf moet het zich nog eigen maken. Ik voel me stabieler dan ooit. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met het leren aangeven van mijn grenzen, zodat er meer balans ontstaat, ik meer mezelf durf en kan zijn. Allemaal om mijn identiteit verder te ontwikkelen. Ik heb moeten accepteren, dat ik deze tijd nodig heb, en dat dit voor een ieder anders loopt. Ik heb op emotioneel/gevoelsvlak weinig meegekregen van huis uit, en andere traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Nienke is in al die jaren de constante factor in de therapie.

Ze biedt de basisveiligheid in het proces van fundament bouwen, opruimen en herstellen. Naast mijn traject bij Nienke, heb ik ook andere therapieën doorlopen op haar advies. Inmiddels zijn die afgerond.

Fijn is dat Nienke goed luistert en aandacht heeft voor mijn hele levensverhaal. Dit in tegenstelling tot veel andere therapeuten, die vaak maar aandacht hebben voor een deel daarvan. Zeker in het begin had ik dat nodig. Ik voelde me gehoord, en daarom kon en kan ik ook veilig door de dingen heen gaan. Bovendien is ze neutraal in de goede zin van het woord – objectief – dat maakt het makkelijker om het verhaal te doen. Dit creëert ruimte om mezelf te ontdekken en te worden.

Haptotherapie zie ik, als …
Een plek van rust,
waar ik me op mijn eigen tempo kan ontwikkelen,
waar naar me wordt geluisterd en waar ik leer te luisteren naar mezelf,
waar ik gezien word, waardoor ik leerde kijken.
Een stabiele plek waarvandaan ik kan leren en ontdekken.
Een belangrijke basis, waardoor ik andere therapieën aankon
en dat ze effect kunnen hebben.
Want hoe kan ik me ontwikkelen als
ik mezelf niet hoor, zie en voel.

T. - huisartsassistente, werkzaam in de zorg

Scroll naar boven