loader image

Veelgestelde vragen over haptonomie

Als mensen bij mij binnenkomen, of via de mail, telefonisch contact of een orienterend gesprek, zijn er al vragen betreffende de haptonomie die opgekomen zijn. Misschien staan er al vragen hieronder, waar ik antwoord op kan gegven.

Wat is haptotherapie?
Haptotherapie gaat over voelen, verbinden, contact maken.
Concreet gaat het over je bewust zijn van jouw lichaam en jouw gevoelens.
Het gaat over inzicht krijgen wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in het contact met anderen.
Het lichaam speelt hier een grote rol. Het uit zich oa. in houding, beweging, ademhaling, spierspanning, stem.
Haptotherapie helpt je weer te voelen wat je lichaam je al die tijd heeft verteld.

Waarom moet je leren voelen, dat kan toch iedereen?
Mooie vraag! En dit klopt! Iedereen kan al voelen. Het is dat iedereen dit in de basis, als foetus, zo vroeg in je leven, al mee heeft gekregen. Dus iedereen bezit dit vermogen om te voelen!
Door pijnlijke of onveilige ervaringen kan dit vermogen op de achtergrond zijn geraakt. Misschien heb je overlevingsstrategieën ontwikkeld en ben je vooral gaan “leven vanuit je hoofd.”
Haptotherapie helpt je dit contact met je lichaam en gevoel opnieuw te herstellen. Het lichaam heeft “weer” gevoeld te worden, er mag weer contact mee worden gemaakt. Het bewustzijn van je lichaam wordt als het ware weer aangesproken.

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?
Een haptotherapeut heeft een 4-jarige HBO-opleiding afgerond en werkt zelfstandig. Een haptonoom past haptonomische inzichten toe binnen een ander beroep, zoals fysiotherapie of coaching.
Ik was fysiotherapeut, en na de 2 jarige basisopleiding in de haptonomie werkte ik als fysiotherapeut op haptonomische basis.

Is haptotherapie iets voor mij?
Daar kan ik zo geen antwoord op geven. Wat ik je wel kan aanraden is een kennismakingsgesprek / orienterend gesprek in te plannen bij mij. http://www.haptonienke.nl/afspraak-maken/
Deze is geheel vrijblijvend, en kan evt. ook telefonisch. Het geeft je een indruk van mijn werkwijze én of je kan direct voelen of er een klik is.

Kan haptotherapie in combinatie met psychologie?
Absoluut. Het is juist een hele krachtige combinatie!
Zowel het cognitieve stuk als het fysieke/emotionele deel wordt betrokken in het proces van bewustwording.

Is de haptonomie zweverig?
Dat hoor ik vaker! Maar nee, haptotherapie is allesbehalve zweverig. Het gaat juist om concrete, voelbare verbindingen met je lichaam. Veel cliënten ervaren na enkele sessies hoe tastbaar en praktisch dit werk is.

Met welke vragen komen mensen bij jou voor de haptotherapie?
Mensen zoeken mijn hulp bij onder andere:
Stress, burn-out of overspannen zijn
• Terugkomende lichamelijke klachten zonder medische oorzaak
• Het gevoel vast te lopen in werk, relaties of het leven
• Moeite met gevoelens uiten of snel geïrriteerd zijn
• Het verlangen om meer balans, rust en energie te ervaren
Spanning in het lichaam.
Niet meer kunnen genieten
• Snel geirriteerd zijn, een kort lontje hebben.
• Ervaren van onrust

Waarom blijf ik steeds vallen in oude gewoonten?
Waarschijnlijk is het fysieke/emotionele aspect overgeslagen. Cognitieve inzichten zijn waardevol, maar zonder lichaamswerk blijven deze patronen vaak in je lichaam opgeslagen. Het mooie van de haptotherapie is dat het deze lagen wél aanpakt.

Waar bestaat een sessie haptotherapie uit?
De sessie bestaat uit een gesprek, ervaringsoefeningen en/of een behandeling op de behandelbank. Je leert je lichaam weer kennen, bewust te zijn, en gevoelens bewuster waarnemen.
Ted Troost ooit eens heeft gezegd “het lichaam liegt nooit.”

Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt 50-60 minuten.

Krijg ik huiswerkoefeningen mee?
Soms, niet elke keer. Het belangrijkste is dat je datgene wat je opdoet aan bewustwording, je dit natuurlijk dagelijks kan oefenen, want je neemt altijd jezelf mee en hoe je ook altijd een relatie aangaat.

Hoe lang duurt een traject?
Na de intake kan ik je vertellen hoeveel sessies je nodig hebt voor dit bewustwordingsproces. Over het algemeen is dit 6-8 sessies, ook afhankelijk wat het startpunt is en wat je hulpvraag is.

Ik wil er graag snel vanaf, kan jij mij daarmee helpen?
Nee, want het is geen quick fix. Je kan het wel direct meenemen in het dagelijks leven , en toepassen.

Gaat dit wel werken voor mij?
Als jij ervoor openstaat, en wil veranderen dan is dit zeker mogelijk! Plan dan zeker een orienterend gesprek in, zodat ik samen met jou kan kijken wat de mogelijkheden zijn: www.haptonienke.nl/contact/

Is het niet veel van hetzelfde in de vorige trajecten die ik heb gedaan?
Dat kan ik niet zomaar benatwoorden. Ik denk dat dit per situatie verschillend kan zijn. In dit geval is het raadzaam om een orienterend gesprek in te plannen, om te kijken naar jouw situatie en helder te krijgen wat je al hebt gedaan voor trajecten, wat je hiervan mee hebt genomen, en wat dit traject voor jou zou kunnen betekenen.

Ik heb al psychosomatische fysiotherapie gehad, is dat niet ongeveer hetzelde?
Nee, zeker niet. Ik denk dat de haptotherapie op een andere “laag” zit. De laag van de tastzin, het voelen. En contact maken met je lijf, ook via de aanraking. Waarbij diepere gevoelslagen worden aangeraakt. En het mooie is dat we dit voelen, allemaal bij ons dragen. En heeft het weer gestimuleerd te worden.

Ik ben hier te oud voor?
Nee, zeer zeker niet. Als je nog wil leren, wil veranderen, met iets anders omgaan, dan is dit zeker mogelijk. Je bent nooit te oud om te leren!!

Hoe kan ik een afspraak maken?
Je kan een afspraak maken, online, via de site: http://www.haptonienke.nl/afspraak-maken/

Op welke dagen kan ik een afspraak maken?
OP de woensdag en de vrijdag ben ik in Zutphen, aan de Laarstraat, in het centrum. Op termijn zal ik, waarschijnlijk richting 2e helft 2025 ook praktijk gaan houden in Almen.

Moet ik iets meenemen, of bepaalde kleding dragen?
Nee, dat hoeft niet. Het allerbelangrijkste is dat jij er bent.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
Nee, die heb je niet nodig. Omdat het een alternatieve geneeswijze is, is dit niet nodig.

Wordt het vergoed door de zorgverzekering?
Ja, gedeeltelijk, ook afhankelijk van je aanvullende verzekering. Ik adviseer altijd om of bij de VVH (de Vereniging Voor Haptotherapeuten ) te kijken : Verzekeraars – Vereniging van Haptotherapeuten VVH of bij je eigen zorgverzekeraar te informeren.
En als tip: vraag er ook naar bij je werkgever.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven