loader image

weer van denken naar voelen

Durf jij die sprong te wagen ?
(weer ) van denken naar voelen

haptotherapie aan de bank

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, zeggen hetzelfde: “Ik zit te veel in mijn hoofd. Ik blokkeer, houd dingen vast, zet emoties vast. En ik wil weer kunnen voelen.”
Herken je dat? Dat je weet dat je leeft, maar niet écht leeft? Dat je van alles denkt en analyseert, maar de connectie met jezelf en je gevoel mist?
Ook bekende mensen ervaren dit. Zo vertelde Armin van Buuren ooit: “Ik kon eindelijk weer voelen.” Na een periode waarin hij zichzelf had overwerkt en te weinig stilstond bij zijn eigen gevoel.

Ik heb besloten deze sprong naar weer meer voelen te wagen, in 2007

Ik weet hoe dat is. Die worsteling tussen denken en voelen. Ook ik heb die sprong ooit gewaagd, in 2007. Eerst voorzichtig, met een basisopleiding haptonomie naast mijn werk als fysiotherapeut. Maar diep van binnen voelde ik: dit is het nog niet helemaal. De haptotherapieopleiding lonkte, maar mijn hoofd hield me tegen. Twijfels, onzekerheid. Kan ik dit wel? Wat als ik dingen tegenkom die ik liever niet wil voelen? Wat als ik niet goed genoeg ben?
En weet je? Die spanning zat niet alleen in mijn hoofd, maar ook in mijn lijf. Geen paniek, maar een onderhuidse angst. Angst om weer écht te voelen. Angst om kwetsbaar te zijn. Om mijn plek in te nemen. Om mezelf helemaal te laten zien, zonder maskers.

Angst om te weer voelen. We kennen het allemaal.

Misschien herken je dit ook. Niet per se als een verlammende angst, maar als een sluimerende spanning. Een constante staat van alertheid, van in je hoofd zitten. Angst om (weer) te voelen, angst om kwetsbaar te zijn, angst om mijn plek in te nemen. Angst om mijzelf helemaal te laten zien. Met alles wat er is. Ook als dit misschiel teveel of te weinig wordt ervaren door de ander?
En weet je, iedereen heeft dit. Elke dag. Angst. Misschien niet angst in de zin van paniek, maar zo zijn er verschillende lagen van angst.

Signalen die zich kunnen voordoen bij veel denken en weinig voelen

• Constant piekeren en analyseren, altijd op zoek naar antwoorden.
• Onverklaarbare hoofdpijn of spanning in je lichaam.
• Snel geïrriteerd zijn, een kort lontje hebben.
• Het gevoel hebben dat je er niet echt bent, alsof je op de automatische piloot leeft.
• Minder plezier en levenslust ervaren.

Wat betekent meer voelen echt, en waarom is het zo belangrijk voor een ieder?

Wat betekent meer voelen echt, en waarom is het zo belangrijk voor een ieder?
Voelen is leven. Je hart klopt, dus je leeft. Maar hóe leef je? Vergelijk het met een hartslagmonitor: als de lijn vlak is, is er geen leven. Een gezonde hartslag heeft een golfbeweging, met pieken en dalen. Zo werkt voelen ook. Als je alles afvlakt, de moeilijke gevoelens zoals verdriet en angst, maar ook de mooie zoals blijdschap en liefde, dan leef je maar half.
Wil je echt voluit leven, dan hoort ook voelen erbij. Ook al is dit soms lastig.

Waarom zijn we het contact met ons gevoel kwijtgeraakt?

Vaak is er iets gebeurd waardoor voelen onveilig werd. Ons hoofd neemt het dan over, uit bescherming. Overleven wordt belangrijker dan voelen. Dat is menselijk. Maar de vraag is: wil je blijven overleven, of wil je weer echt gaan leven?

Tip van denken naar voelen – zonder zweverigheid

Tip van denken naar voelen – zonder zweverigheid
Voelen is niets ingewikkelds of vaags. Je doet het al, de hele dag, alleen misschien minder bewust. Een eenvoudige oefening om te beginnen:
• Merk eens op hoe je nu zit. Leun je ontspannen op je billen of zit je voorover, in de actiestand? Dit kleine moment van bewustzijn kan al het begin zijn van meer voelen.

Haptonomie: weer in verbinding met jezelf

Haptonomie helpt je om weer te voelen wat je bent kwijtgeraakt. Om de verbinding met jezelf en anderen te versterken. Zodat je niet alleen leeft vanuit je hoofd, maar vanuit je hele zijn.

Ben jij klaar om die sprong te wagen?

Ben jij klaar om die sprong te wagen?
Wil jij ontdekken wat écht voelen voor jou kan betekenen?
Laten we samen kijken hoe je weer meer in contact kunt komen met jezelf. Ik ben benieuwd: wat neem jij mee uit deze tekst? Laat het me weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven