Nienke Steenhuisen-Kamminga

IMG_4812.jpg

Contact dat raakt

Als fysiotherapeut raak ik veel aan. Het lichaam van de cliënt, en daarmee vaak ook zijn of haar gevoel. Ik heb ervaren wat dit contact met mensen kan doen, en gemerkt dat het mij zelf ook raakt.

Dit heeft mij in 1994 bewogen om de basisopleiding in de haptonomie te gaan volgen. Die opleiding zorgde dat ik als fysiotherapeut meer te bieden had. Ik keek verder dan de klacht, naar de mens als totaal.

Ongeveer 10 jaar later, toen mijn kinderen wat zelfstandiger werden, kwam er ruimte voor een vervolg op de haptonomie-opleiding. Ik begon aan de post-HBO-opleiding haptotherapie. 

Winst op all fronten

Ook in mijn eigen leven voelde ik mij rijker en completer door de haptotherapie. Ik ben me meer bewust geworden van mijn eigen gevoel. Ik weet wat mijn oorspronkelijke bewegingen zijn, en ben me bewust geworden van mijn eigen patronen. Ik ervaar mijn grenzen sterker en durf meer mijn eigen bewegingen te volgen. Dat komt mijn vitaliteit ten goede. 

Eigen praktijk

In 2013 zette ik de kroon op dit werk: mijn eigen praktijk! Inmiddels heb ik de nodige ervaring opgedaan als fysiotherapeut op haptonomische basis, waar ik ook gebruik van maak in de haptotherapie. Deze kennis, de kunst in het waarnemen, het praktische karakter, het inzetten van mijn empathische vermogen en het relativerende karakter zijn aanwezig in mijn haptotherapeutische behandeling. Haptotherapie kan op zichzelf staan. Het kan ook een aanvullende therapie zijn. Ik vind het waardevol om de lichamelijke benadering van de fysiotherapie, of de gedragsmatige van de psychologie, aan te vullen met het aanraken van het gevoel. Zo ontstaat een benadering waarbij de mens als geheel wordt gezien en behandeld. Die integrale benadering streef ik na in mijn praktijk.

Naast mijn eigen praktijk heb ik een aantal jaren geleden gewerkt als fysiotherapeut en haptotherpeut in het Integraal Gezondheidscentrum in Bilthoven. In dit Centrum werkte ik nauw samen met collega-fysiotherapeuten, psychologen en artsen. We combineerden de inzichten uit de westerse en oosterse geneeskunde. We keken naar de mens als geheel en behandelden zowel de psychische als de fysieke klachten.